top of page

Educatieve Avonturen: Een wereldreis met leerplichtige kinderen

Voordat je een wereldreis met je leerplichtige kinderen kunt maken, moet je het een en andere regelen. Eén van de belangrijkste dingen waar je als ouder mee te maken krijgt is de leerplicht.

 

In dit blog ga ik het hebben over reizen met kinderen voor een langere tijd. Als je een korte vakantie wilt maken met je kinderen buiten de reguliere schoolvakanties om, dan kun je toestemming voor verlof aanvragen.



Op reis met Leerplichtige Kinderen

 

Wat is leerplicht?

 

Ieder kind in Nederland tussen 5 en 16 jaar moet in Nederland verplicht naar school en dat betekent dat het kind fysiek aanwezig moet zijn op de school. Er geldt dus een schoolplicht.

 

Veel kinderen gaan op 4-jarige leeftijd al wennen op school, maar dat is niet verplicht en de keuze van de ouders. Thuisonderwijs vanaf 5 jaar is in de basis niet mogelijk, tenzij je voor de start van de leerplicht een vrijstelling hebt aangevraagd bij de leerplichtambtenaar.

 

Zodra een kind eenmaal in het schoolsysteem zit is het lastig om uit dit systeem te komen. Maar niks is onmogelijk, want er zijn gezinnen die alsnog goedkeuring hebben gekregen voor thuisonderwijs. En zo zijn er meer wegen om jullie droom uit te laten komen.

 

 

Krijg je vrijstelling van de leerplicht als je een wereldreis wilt maken?

 

Het antwoord op deze vraag is helaas meestal nee.

Sommige gezinnen hebben het voor elkaar hebben gekregen om via de leerplichtambtenaar vrijstelling te regelen. Vaak gaat dit om reizen die maximaal 8 maanden duren en waarvoor je je dus niet hoeft uit te schrijven bij de gemeente.

Dan moet je bij de leerplichtambtenaar met een heel goed onderwijsplan komen. In de realiteit worden de meeste aanvragen afgewezen. Het verschil echt per gemeente en per ambtenaar, dus het advies is om altijd zelf op onderzoek uit te gaan.

 

Hoe kun je met leerplicht kinderen een wereldreis maken?

 

De meeste gezinnen schrikken van dit antwoord, maar het simpele antwoord is uitschrijven. Leerplicht komt namelijk te vervallen als je je gezin uitschrijft uit het Basisregistratie Personen (BRP). Dit doe je bij de gemeente vanaf 5 dagen voor je vertrek.

 

Er zijn een aantal zaken waar je dan rekening mee moet houden. Want in principe bouw je ieder jaar AOW op. Als je je uitschrijft, dan heeft dat invloed op je AOW. Zo krijg je voor ieder volledig jaar dat je niet meer in het BRP staat 2% minder AOW. Als je binnen het jaar terugkomt, dan behoud je je AOW opbouw.

 

Dat is iets wat je van tevoren kunt berekenen en eventueel zelf een plan kunt maken om dit op te bouwen. 

 

Het klinkt allemaal heel heftig, maar het valt echt mee. Je kunt zelfs vrijwillig verzekeren bij de SVB om die 2% per jaar niet te verliezen. Klik hier voor meer informatie.

 

Hoe wij een wereldreis gaan maken met leerplichtige kinderen

 

Na heel veel onderzoek te hebben gedaan zijn we tot de conclusie gekomen dat de beste optie voor ons is om uit te schrijven. We gaan langer dan 8 maanden op reis en willen onze kinderen zelf onderwijs gaan geven tijdens onze reis. Onze tweeling jongens zijn dan 7 jaar.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page